Wandelen langs struikelstenen in ’s-Hertogenbosch

4,9 km • vertrek en einde: NS ’s-Hertogenbosch
52 pagina's 
Over het Joodse leven in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch

Voor de Tweede Wereldoorlog wonen er in ’s-Hertogenbosch zo’n 460 Joden, gewone Bosschenaren van alle rangen en standen. Tijdens de bezetting zijn bij terreuracties van de nazi’s 249 van hen opgepakt, gedeporteerd en in Duitse vernietigingskampen vermoord.
Voor deze vermoorde Joodse stadgenoten zijn de laatste jaren struikelstenen geplaatst. ‘Stolpersteine’ noemt de Duitse kunstenaar Gunter Demnig Demnig ze. Betonblokjes met aan de bovenzijde een messing plaatje. Daarop zijn de gegevens gegraveerd van iemand die tijdens de Duitse bezetting vanaf het adres waar ze geplaatst zijn is gedeporteerd en vermoord. Wie op een struikelsteen stuit, zal niet letterlijk struikelen, maar wel met de neus op de feiten worden gedrukt.
In 2024 zijn in de stad de laatste struikelstenen geplaatst. Daarmee worden alle Bossche Joodse slachtoffers van de naziterreur herdacht.
Ter gelegenheid van dit feit hebben De Paadjesmakers samen met Stichting Struikelstenen ’s-Hertogenbosch een stadswandeling uitgezet. De wandeling voert door de Bossche binnenstad langs 38 plekken waar bijelkaar 120 struikelstenen liggen en 14 andere plekken die met de oorlog en de Holocaust verbonden zijn.
Ondanks de gruwelijke achtergrond van de route wensen wij u een aangename en informatieve wandeling toe.